På Fotomuseet Olympia finns föremål som visar fotografins utveckling från 1840 och framåt. Sekelskiftets träkameror, 10-20-talens klappkameror, 30-40-talens bälgkameror och lådkameror. Från 50-60-talens mekaniska småbildskameror till dagens helautomatiska kamera.
Autochromefärgbilder från 1907 med Falkenbergsanknytning. Ett stort antal Laterna Magica från 1800-talet, samt massor av fotografiska tillbehör, Kinematografer och filmaffischer.
Unika Selma Lagerlöf- och Falkenbergsbilder. I Falkenbergs första biograf med miljö från 1912. Sveriges förmodligen äldsta bevarade färgfotografier (från 1907) finns på Fotomuseet Olympia. Rolf Håkansson har samlat historiskt mycket intressanta fotografier och byggt upp ett av landets f
rämsta fotografiska museer.
Men det är inte bara bilder som samlats, främst är det spännande kameror och annan utrustning ur fotografins mer än 150-åriga historia som exponeras.
Här finns t.ex. en unik samling kameror ateljétillbehör, bakgrundsfonder m.m. från den välkände värmlandsfotografen Axel Aurelius och hans fotograferande hustru Freja.
Den sistnämda är född Stenberg och uppväxt i Falkenberg i slutet av 1800-talet. Freja Stenberg utbildade sig till fotograf hos Anna Dahlberg i Falkenberg, men hade en tid en egen ateljé i Vessigebro, innan hon flyttade till Värmland och gifte sig med Axel Aurelius.
Fotomuseets tyngdpunkt ligger på de många unika kamerorna från olika epoker. Här finns de klassiska ateljékamerorna på trästativ, här finns miniatyrkameror och de allra första amatörkamerorna. Här finns unika tropikkameror och utrustning för stereofotografering. Fotomuseet Olympia har också en stor samling bilder med extra stort lokalt intresse, bilder från Falkenberg och Falkenbergsbygden.
För den lokalt intresserade - och givetvis fotoentusiasten - är Olympia ett självklart utflyktsmål.
|